Den misstänkte för ut från rättssalen.
Rättegången hölls i Borås tingsrätt mot mannen som nu dömts till sju års fängelse för sexbrott mot 114 barn. Foto: Thomas Johansson/TT
Brottslighet

Sju års fängelse för hundratals sexbrott på nätet

Advokat: Förhoppningsvis blir domen avskräckande
1:47 min

Sju års fängelse blir domen för den man som fick över hundra unga flickor att visa sig nakna via internet. Två av nätpedofilens offer är från Jämtland.

Mannen kommer från mellersta Sverige och härvan är den största i sitt slag i landet med 114 offer. Två av de utsatta flickorna är från Jämtlands län.

Det rör sig om fler än 650 olika brott som drabbat 114 unga flickor. De flesta av offren har varit flickor mellan 12 och 14 år.

Klockan 11 på fredagen föll domen i Borås tingsrätt, som är ett av de största målen som avhandlats i domstolen. 

– Han döms till sju års fängelse för de här brotten. Åklagaren hade yrkat på åtta år, säger Joel Wendle, Ekots reporter på plats i tingsrätten i Borås. 

Den 47-årige mannen har enligt åtalet gjort sig skyldig till bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Det handlar om ett stort antal brott. Han har kontaktat flickor via bland annat Skype och Kik och förmått dem att klä av sig och utföra sexuella handlingar på sig själva. De har trott att han har varit en ung kille eller en ung tjej, så de har inte förstått att det är en äldre man de haft kontakt med, säger Joel Wendle.

Många av brottsoffren har själva inte anmält mannen, utan blivit kontaktade i samband med polisens utredning. 

– Man har kunnat identifiera vissa flickor. Men samtidigt har polisen i mannens dator hittat bilder och filmer på flickor som ännu inte identifierats. Så åklagaren tror att det kan röra sig om fler brottsoffer, säger Joel Wendle. 

Den längsta kontakten ska, enligt åtalet, ha pågått under fem års tid. 

– Flickorna har såklart mått väldigt dåligt när de fått veta att det rör sig om en äldre man. Många flickor har mått väldigt dåligt, eftersom det handlat om väldigt intensiva kontakter, säger Tomas Andersson, rådman vid Borås tingsrätt.

P4 Sjuhärad har tidigare varit i kontakt med 15-åriga "Sandra", som drabbades av nätpedofilen.

– Han äcklar mig, säger hon.

Hon blev kontaktad av mannen via chattapplikationen Kik, en konversation som även fortsatte på Skype.

– Han fick bilder på mina bröst och på mitt kön.

Att få komplimanger för bilder hon skickade på sig själv gjorde att "Sandra" kände att hon fick bekräftelse.

– Jag fick inte uppmärksamhet när jag var mindre. Det var på det här sättet jag fick min uppmärksamhet och bekräftelse.

 Mannen har erkänt vissa delar, men nekar till andra delar. 

– I de fall där åklagarna har kunnat visa att det är hans inlogg som använts har han hävdat att någon annan loggat in på hans konton, säger Joel Wendle. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".