Microfilmscanner
1 av 2
"Nu kan man spara det man hittar digitalt", säger Maud Henrik Jonsson, bibliotekatie på Östersunds bibliotek. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
microfilmarkiv
2 av 2
I microfilmarkivet på Östersunds bibliotek finns det tidningar från 1845. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Historia

Ny digital microfilmscanner på Östersunds bibliotek

Östersunds bibliotek har köpt en digital microfilmscanner som kan spara ner det som hittas digitalt eller på ett usb-minne.

Tidigare har det funnits en vanlig microfilmscanner på Östersunds bibliotek men eftersom den inte har varit digital har den nya scannern gjort det lättare för de som vill söka efter gamla artiklar.

– Ja det blir det, fast det beror väl på vem man frågar också, säger bibliotekarien Maud Henrik Jonsson.

På Östersunds bibliotek kan man bland annat finna Jämtlands tidning från 1845 samt Länstidningen, Östersundsposten samt några årgångar av Strömsunds tidning men vill någon leta efter material från någon annan del av landet kan bibliotekarierna lösa det.

– Vi kan ju beställa hit ett helt år om det är någon som letar något men inte riktigt vet när det hände, säger Bengt Engdahl, bibliotekarie på Östersunds bibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".