Skolbyggnad.
1 av 2
Skolköket och matsalen på Södra skolan i Sveg är igenbommat. Orsaken bakom stängningen handlar bland annat om misstänkt svartmögel och fuktskador. Avloppsledningar som ligger i öppen dager och att grovdisk sker direkt i köket. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kvinna på kontor.
2 av 2
Att skolköken inte åtgärdats tidigare beror enligt Gunnel Gyllander på att det hittills saknats tydliga livsmedelsinspektioner i kommunen. "Det här har säkert varit uppmärksammat tidigare, men det har inte gjorts någon inspektion där det kommit ner på papper", säger hon. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Härjedalen

Bristande underhåll bakom stängning av skolkök i Sveg

Kommunchef: Saker har blivit sämre och sämre
3:49 min

Härjedalens kommun renoverar två skolkök efter en livsmedelskontroll. Men vad kontrollerna faktiskt visat har varit svårt att få fram.

Inte heller föräldrar till de drabbade barnen har fått någon information.

Enligt Härjedalens kommun saknas ett skriftligt beslut på att de 400 barnen ska äta någon annanstans och P4 Jämtland har inte fått något svar från miljö- och byggchef, kostchef, rektor eller samhällsbyggnadschef.

Det är först när P4 Jämtland pratar med kommunchefen Gunnel Gyllander som vi får svar och hon menar att det inte ska vara så svårt att få information från Härjedalens kommun.

− Nej det ska det inte vara. Sen hade vi en dialog där kommunledningen informerades om sakerna förrförra veckan. Så det har inte funnits någon inspektionsrapport att lämna ut som en allmän handling, säger hon.

Men det har ändå tagits beslut om att stänga ett skolkök. Är inte det information som bör föras ut och orsaken till varför man stänger?

– Jo naturligtvis, det är det. 

Det är skolköken på Norra och Södra skolan i Sveg som fått anmärkningar.

Det handlar bland annat om misstänkt svartmögel och fuktskador. Avloppsledningar som ligger i öppen dager och att grovdisk sker direkt i köket.

Nu har ansvariga för kommunens kostenhet besluta att åtgärda bristerna.

Norra skolan fixas under höstlovet, men de 400 eleverna på Södra skolan och Härjedalens gymnasium kommer att få äta på Folkets hus i Sveg på obestämd tid framöver.

Att de inte gjorts något tidigare beror enligt Gunnel Gyllander på att det hittills saknats tydliga livsmedelsinspektioner i kommunen.

– Det här har säkert varit uppmärksammat tidigare, men det har inte gjorts någon inspektion där det kommit ner på papper, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".