Man och kvinna pratar i varsin mobiltelefon
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Teknologi

Utbyggnad av mobilt bredband och mobiltäckning skjuts upp

Hela Sverige ska leva: Det är beklagligt
5:33 min

Utbyggnaden av mobilt bredband och mobiltäckning i gles- och landsbygd skjuts upp. Regeringen har stoppat Post- och telestyrelsens auktion av 700 MHz-bandet.

I måndags stoppade regeringen Post och telestyrelsens planer på att sälja ut det så kallade 700 MHz-bandet till mobiloperatörer eftersom det kan behövas till annat. Det gör att en utbyggnad av mobilt bredband och mobiltäckning i gles- och landsbygd försenas.

– Vi tycker naturligtvis att det är beklagligt, säger Staffan Nilsson, ordförande för Hela Sverige ska leva.

Anledningen till att auktionen skjuts upp är att det är oklart vilka delar av bandet som ska sättas av till användning för försvaret och blåljusmyndigheter och i nuläget är det inte klart hur länge utbyggnaden blir försenad.

– Jag kan inte svara på det i dagsläget. Med regeringens beslut är egentligen förutsättningarna för att tilldela frekvenserna inte är klargjorda så vi har sagt att vi avvaktar att dra igång en ny tilldelning tills de förutsättningarna blivit klargjorda, säger Jonas Wessel, chef för Post- och telestyrelsens spektrumavdelning

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".