Tre kvinnor står bredvid varandra.
Marnie Olovson, Monika Grahn och Marjaana Backlund som driver företag som utför personlig assistans befarar att många behövande blir helt utan assistans när regeringen vill se en striktare tolkning av lagen. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Assistansreformen.

Stor oro när regeringen skär ner på personlig assistans

Monika Grahn: Stor oro bland våra uppdragsgivare
1:02 min

När regeringen nu skär ner på antalet beviljade timmar för personlig assistans slår det hårt mot många behövande. Det hävdar både assistanssamordnare och anhöriga.

För ett år sedan gav regeringen Försäkringskassan nya direktiv. Antalet beviljade timmar för personlig assistans ska krympas.

Enligt barn- och äldreminister Åsa Regnér går pengarna ofta till fel saker som jurister och stora annonskampanjer.

Den beskrivningen ställer inte små assistansföretag upp på. De befarar nu att många som har behov av personlig assistans får vårt att klara av grundläggande behov som måltider, personlig hygien och påklädning. Den nya tolkningen av lagen är alldeles för sträng.

– Det är en stor oro bland alla våra uppdragsgivare. Vi har även ett par som blivit av med sin assistans som de haft i många år. Man får dessutom väldigt kort tid på sig att ordna upp sitt liv. Inom tre månader ska det vara klart och överprövningsnämnden tar 20 veckor på att bli klar med ett ärende. Det är väldigt orättsäkert, säger Monika Grahn, som är vd på en av de små assistanssamordnarna i länet.

Assistansamordnare i länet har nu gått samman för att uppmärksamma det som sker.

– Vi ska ha en demonstration på Stortorget i Östersund den 18 november, säger Monika Grahn.

Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet, säger att det är olyckligt att människor blir oroliga. Hon betonar att regeringen inte skär ner antalet timmar.

– Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att bromsa utvecklingen av antalet timmar inom assistans. Men ingen vet ännu hur det påverkar människor. Antalet timmar har utvecklats okontrollerbart och en stor del av pengarna går till sponsring, vinster och konsulter, säger hon.

Men det här slår ju mot små företag. Är direktivet träffsäkert?

– Regeringen ska undersöka hur man ska skydda de små samordnarna, säger Anna-Lena Sörenson.

De fall där personer med assistans har blivit av med sina timmar beror inte på regeringens nya direktiv, menar Anna-Lena Sörenson. Enligt henne har det istället att göra med vägledande domar som Försäkringskassan nu rättar sig efter.

– Regeringen ska snabbutreda om domarna fått orimliga konsekvenser. Det som nu pågår bland assistanssamordnare kan liknas vid en kampanj, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".