Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Foto: Kollage: SVA/Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Smittskydd

Jägare uppmanas spana efter dödlig älgsjukdom

Erik Ågren SVA: Potentiell risk i Jämtland
3:00 min

Den, för hjortdjur, dödliga viltsjukdomen CWD har konstaterats i Tröndelag. Nu vädjar veterinärmedicinare om jägarnas hjälp att spåra eventuella fall i Jämtlands län.

Få prover har skickats in till Statens veterinärmedicinska anstalt med anledning av den dödliga sjukdomen Chronic Wasting Disease, eller Kronisk avmagringssjukdom som den heter på svenska.

Endast två älgar har hittills analyserats från Jämtland. Fem fall av den ovanliga och för hjortdjur dödliga sjukdomen har under 2016 upptäckts i Norge och där har närmare 8 000 djur testats hittills.

I Sverige däremot, har knappt 60 prover analyserats och från Jämtland endast två älgar.

 - Det är lägre antal än vad jag hade velat ha för att det är bra att passa på att få in mer prover under älgjakten när folk är ute i skogen, säger Erik Ågren till P4 Jämtland.

Jämfört med i Norge, där myndigheterna har som mål att testa 15 000 djur i år, avvaktar myndigheterna i Sverige ett EU-beslut i frågan. Därför har man legat lågt och endast begärt in självdöda eller uppenbart sjuka djur, vilket avspeglar det magra resultatet. Detta trots att Jämtland befinner sig i riskzonen.

 - Norrmännen har radiomärkta älgar som har sändare på sig och där ser man att de norska älgarna går in i Sverige och Jämtland. Där finns det en potentiell risk att om det är en älg som bär på smittan och dör, så kan den ha burit med sig smittan till Sverige också. Därför är det särskilt intressant att i Jämtland titta på både renar och älgar, säger Erik Ågren.

Det var i våras som den dödliga sjukdomen Chronic Wasting Disease, CWD, upptäcktes utanför Trondheim - bara fem mil från svenska gränsen.

Smittan har tidigare inte funnits i Europa - och fallen kan anses unika. Senast 2007 genomfördes en inventering som inte hittade några fall. Sjukdomen kommer ursprungligen från Nordamerika, där den ibland fått förödande konsekvenser.

- Erfarenheterna från Nordamerika där de haft sjukdomen i 50 år ungefär är att fler och fler djur drabbas och att det påverkar viltpopulationerna; dels åldersstrukturerna, dels har små hjortdjurspopulationer teoretiskt beräknats kunna dö ut eller försvinna på grund av sjukdomen om den sprider sig väldigt mycket, säger Erik Ågren.

Hur svårt är det att bli av med smittan?
- Det finns inget vaccin och inget botemedel. När djuren dör så blir miljön nedsmittad och smittan lever kvar i jorden under lång tid och nya djur kan bli smittade. Det bästa är att stoppa smittan i ett tidigt stadium och att försöka minska smittspridningen.

Länsstyrelsen och SVA efterlyser nu fler prover från riskdjur.

- Alla älgar som visar tecken på sjukdom eller som man måste kassera för att de är dåliga, de är vi intresserade av att undersöka. Det är riskdjuren vi främst är ute efter, säger Erik Ågren.

Förhoppningen är att en större kartläggning, där också trafikskadade älgar inkluderas, kan dra igång under 2017.

- Där har vi också ett fungerande nätverk redan med eftersöksjägare inom det Nationella viltolycksrådet. Där kan vi få hjälp med att få in många älgar på relativt kort tid, eftersom det körs på ungefär 5000 älgar om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".