Johan Olsson.
Efter en sällsynt frisk höst hoppas Johan Olsson ta guld i VM i Lahtis. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Längdskidor

Johan Olsson åter i landslaget: Har tränat mer än någonsin

"Träningen har flutit på otroligt bra"
3:39 min

Efter fjolårets timeout från världscupen är Johan Olsson tillbaka. Nu hoppas han att i Lahtis kunna ta sitt tredje VM-guld i rad.

Det är egentligen en braskande nyhet att Olsson varit så fri från skador och sjukdomar under sommaren och hösten som han varit.

Hans förberedelse inför VM i Falun 2015 blev ju riksbekant. När han efter jul väl blev frisk isolerade han sig i den lilla fjällbyn Bruksvallarna, långt från fru och barn, och gnuggade minutiöst med sin träning för att hinna komma i medaljform till Falun. Och han lyckades!

Och nu mår han bättre före säsongen än på mycket länge.

– Jag lyckades i princip träna mig ur den revbensskada jag fick inför Vasaloppet. Sedan har det känts väldigt bra ända sedan i juni, säger Olsson i intervju med Radiosporten.

– Träningen har flutit på otroligt bra. De senaste sex månaderna har jag nog tränat mer än någonsin. Sedan får vi ju se hur långt det räcker, jag är ju nu ändå 36 och ett halvt år, säger Olsson med ett skratt.

Olsson kommer att fortsätta vara tungt träningsbelastad långt in på säsongen, allt med sikte på att vara så bra som möjligt i VM i Lahtis i Finland som avgörs 21 februari-5 mars.

Det innebär att han i likhet med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter sannolikt står över Tour de Ski, som Radiosporten tidigare berättat.

En av alla som välkomnat Olsson tillbaka till landslagets aktiviteter är Stina Nilsson.

– Han är väldigt skön att ha i laget. Han bidrar till en jättebra stämning och har en otrolig humor, säger Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".