Kvinna i kontorsmiljö
1 av 2
Hyror som ska betalas kommer att drabba verksamheten hårt, säger Ulrika Nyberg, chef för område integration i Östersunds kommun. Foto: PRIVAT
Björn Sandal (S) ordförande socialnämnden i Östersund.
2 av 2
Björn Sandal (S) socialnämndens ordförande i Östersund ser nu över ekonomin för att lösa problemen med halverad statlig ersättning för kommunens ensamkommande flyktingungdomar. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Kommunekonomi

Pressad ekonomi för Östersunds flyktingmottagande

Pengarna räcker ej för ensamkommande i Östersund
3:27 min

En halvering av statens pengar för ensamkommande flyktingungdomar nästa år gör att det knappt kommer finnas ekonomi för personal och verksamhet.

Det blir betydligt mindre pengar över till personal och verksamhet när statens ersättning för ensamkommande flyktingungdomar halveras nästa år. Östersunds kommun har bland annat hyresavtal som löper flera år framåt som kommer att kosta oavsett om lägenheterna används eller inte.

– Vi har nu 153 platser varav 90 hyreskontrakt som sträcker sig uppemot fem år framåt. Hyror som ska betalas och som kommer att drabba verksamheten hårt, säger Ulrika Nyberg, chef för område integration.

Med en halvering av kostnadstäckningen från staten blir det stora delar av pengarna som kommer att gå till hyror i stället för till personal som ska arbeta och hjälpa ungdomarna in i det svenska samhället. 

 – Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO är det ganska klart hur vi ska bedriva verksamheten och med den här nedskärningen går det inte säger Ulrika Nyberg.

– Ingenting är klart om hur man ska lösa problemet med den halverade ersättningen, men att försöka omförhandla de fleråriga hyresavtalen vi har nu är en början, säger socialnämndens ordförande i Östersund Björn Sandal.

Förutom att lösa de långa hyresavtalen finns det en rad andra punkter som kommunen tittar på.

– Vi ser över om vi kan omvandla HVB-hem till stödboende, minska personaltätheten, minska antalet platser, använda oss av vanligt lägenhetsboende för ungdomarna i större utsträckning, med mera, säger Björn Sandal.

Ännu är ingenting klart om hur man ska lösa ekonomin men under våren räknar Björn Sandal med att man ska ha en plan för hur framtiden kommer att te sig vad det gäller slantarna och verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".