Karta över Sverige med Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland markerat.
Karta: CartoDB
Regionfrågan

Sammanslagning av länsstyrelserna skjuts upp

Ardalan Shekarabi: Vi behöver ha längre tid på oss
0:15 min

Det blir ingen sammanslagning av länsstyrelserna 2018. Det behövs mer tid, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Planerna på att dela in Sverige i nya regioner skjuts fram. Civilminister Ardalan Shekarabi säger på torsdagen att det inte blir någon sammanslagning av länsstyrelserna redan år 2018. Orsaken är att det är för ont om tid för att förändringen ska bli bra.

Regeringen vill dela in Sverige i sex regioner och en statlig utredning har föreslagit att tre av dessa bildas närmaste åren genom sammanslagning av länsstyrelser och landsting.

Länsstyrelserna skulle slås ihop redan 2018 och landstingen 2019, om riksdagen tar beslut om det. Men nu har civilministern bromsat delen som gäller sammanslagning av länsstyrelser där en majoritet av remissvaren är negativa till tidsplanen.

– Jag delar länsstyrelsernas bild att det förslag som ligger på bordet, som handlar om att länsstyrelserna ska sammanläggas redan 2018, det förslaget ger inte tillräckligt goda förutsättningar vad gäller förändringsarbetet så vi behöver ha längre tid på oss, säger Ardalan Shekarabi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".