Köksinteriör med trappa, diskbänk kyl- och frysskåp
28 hus är nu inflyttningsklara och där har man nu hyresgäster färdiga för alla hus. 15 flyktingar med uppehållstillstånd, åtta som kommunen vill ha till flyktingboende och fem studenter. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Bostadsbyggande

Östersundshem svarar Konkurrensverket: Även markarbeten direktupphandlades

Östersundshem har nu svarat Konkurrensverket om varför de köpte 100 attefallshus utan upphandling och utan att Migrationsverket lovat att hyra husen.

Daniel Kindberg, vd på det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, har nu svarat på de tillkommande tio frågorna som Konkurrensverket krävt in. Med anledning av att bolaget köpte in 100 attefallshus utan att göra någon offentlig upphandling.

Man vidhåller att man förra hösten fick nya ägardirektiv om att snabbt bygga fler hyresrätter, där inköp av attefallshus var ett sätt att klara uppdraget. Något som bolaget anser ha bekräftats i efterhand av ordförande, i moderbolaget Rådhus AB, Ann-Sofie Andersson (S) och vice ordförande Bosse Svensson (C).

Huvudskälet som anges till köpet var "den prekära situation som Östersunds kommun då befann sig i." Då belsutet om att köpa in husen fattades i februari. Därför gjordes bedömning att man inte kunde vänta på att Migrationsverket bestämde sig för om de vill hyra hus eller inte.

Enligt den första tidsplanen skulle man byggt en kåk per dag och alla skulle ha stått färdiga redan i juni, men man stötte på patrull med att få till bygglov. Därför är än så länge bara 28 hus inflyttningsklara och där har man nu hyresgäster färdiga för alla hus. 15 flyktingar med uppehållstillstånd, 8 som kommunen vill ha till flyktingboende och fem studenter.

Östersundshems svar visar också att markarbeten som Peab gjort för drygt 300 000 kronor även det köptes in utan upphandling.

Konkurrensverket har fram till februari på sig att ta ställning till svaren.

Relaterat

Mer om Attefallsaffären

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".