Kvinna står i korridor med glasögon i håret.
Anna Warg, områdeschef kirurgi, ögon och öron på Östersunds sjukhus. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Cancersjukvården

Väntetiden för behandling av prostatacancer allt längre

Länsbo: Det är för jävligt
4:22 min

Det tar allt längre tid för män med misstänkt prostatacancer att träffa en specialist. Sedan 2013 har antalet dagar gått från 40 till drygt 70.

– Jag tycker att det är för jävligt. Det är viktigt att alla får samma möjlighet till vård oavsett var man bor i landet, säger länsbon Håkan Persson.

Även länsbon Robert Bergerheim tycker att det låter illavarslande.

– Det är himla trist att det ser ut så. Jag visste inte om att det såg ut så. Problemet är att man hamnar i en sämre sits om man måste vänta så länge.

Målsättningen för prostatacanvervården i Sverige är att patienter ska haft sitt första besök på en specialistmottagning inom 14 dagar sedan de fått remiss. Men vårt län ligger långt ifrån det målet. Sedan 2013 har antalet dagar gått från drygt 40 dagar till 71 dagar.

Det visar siffror från årsrapporten för nationella prostatacancerregistret för 2015.

Med 71 dagars väntetid ligger Jämtland sämst till av norrlandslänen.. I Västernorrland får patienter med misstänkt prostatacancer vänta i 51 dagar sedan de fått remiss. I Norrbotten ligger siffran på 42 dagar.

Anna Warg är områdeschef för kirurg, ögon och öron på Östersunds sjukhus. Hon förklarar att det är två saker som ligger bakom de långa väntetiderna.

– Det är en stor patientgrupp som ökar. Samtidigt har vi en brist på urologer och det finns i hela landet.

Inströmningen av antalet patienter ökar. Inte alla har drabbats av prostatacancer men de ska ändå undersökas eftersom det kan finnas en risk för att de har prostatacancer.

– Vi får en äldre befolkning. När det gäller urologisk cancer så har det med ålder att göra. När man kommer upp i en ålder över 65 år så ökar frekvensen. Ju äldre vi blir desto fler cancerfall får vi. Sedan blir vi bättre på att hitta cancer. Det blir fler som blir fall för utredning, säger Anna Warg.

Anna Warg tror att bristen på urologer ska minska under de kommande åren. Tidigare var läkare tvungna att vara allmänkirurger innan de kunde bli urologer. Den bestämmelsen är numera borta. Men utan stafettläkare skulle väntetiderna bli ännu längre.

– Vi utbildar fler urologer. Vi har två ST-läkare som ska bli specialister. Sedan tar vi in läkarkompetens utifrån för att hålla nere väntetiderna.

Länsbon Tommy Eriksson tycker att man borde få träffa en specialist betydligt snabbare än 71 dagar.

– Man borde få  träffa en specialist i andra veckan efter att man fått en remiss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".