Allt fler unga tar antidepressiva medel i Jämtland.
Allt fler unga tar antidepressiva medel i Jämtland. Foto: Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Psykisk ohälsa.

Dubbelt så många unga tar antidepressiva

Skolläkare: Att bara få medicin låter inte bra
3:29 min

Antidepressiva läkemedel skrivs ut till allt fler unga i länet. Skolläkaren Anita Englund tycker att andra åtgärder oftare borde prioriteras före mediciner.

År 2006 skrevs det ut antidepressiva läkemedel till 433 killar och tjejer mellan 15 och 24 år. År 2015 hade siffran ökat till det dubbla, 843.

Läkaren Anita Englund har jobbat med barn och ungdomar sedan 80-talet. För tre år sedan jobbade hon på barn- och ungdomspsykiatrin. Nu jobbar hon som skolläkare i Östersunds kommun. Hennes bild är att unga mår sämre i dag än när hon började jobba med ungdomar på 80-talet.

 - Många upplever stress och oro. Allt i samhället går i ett ökat tempo och vuxna mår ju sämre och är ett sämre stöd för ungdomar. De känner sig ganska ensamma och vilsna, säger Anita Englund. 

I sin nuvarande roll möter Anita Englund en hel del ungdomar som berättar att medicin ofta är det första, och ibland det enda som erbjuds när de söker hjälp för psykisk ohälsa. Det gillar hon inte.

 - Det är inte bra. Det är bra att det finns bra hjälp att få, men då tänker jag inte bara på medicin. Jag tänker på samtalsbehandling, hjälp med sin livssituation och så vidare. Att bara få medicin låter inte alls bra, säger hon. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".