Fritid

Ragunda skrotar miljonsatsning för unga

2:46 min

Ragunda kommun har försökt få till mer aktiviteter för barn och unga i kommunen. Nu föreslås det att skrota projektet.

Sedan i somras har en person har varit anställd i projektet som kallats för Magir, mer att göra i Ragunda. Syftet har varit att tillsammans med föreningar och ungdomar skapa aktiviteter för unga i kommunen. Kommunen har blivit beviljad ett EU-projekt på drygt 2,2 miljoner kronor, som nu slängs i papperskorgen.

Vilket tvåbarnspappan Håkan Dernmar i Hammarstrand reagerat på.

– Det ser jag som negativt. Vad jag vet så har ju dom fått bidrag för att hålla igång den här verksamheten just, säger han.

– Så man kan ju fråga sig varför man lägger ner det helt plötsligt när man hade så hög tanke för barn och unga i kommunen.

Planen var att gå vidare och få EU-pengar för ett längre så kallat leaderprojekt, men nu förväntas kommunstyrelsen besluta att skrota alltihop.

Det beror på att man inte litar på att man kommer att få några pengar.

– Det har ju att göra med att handläggningstiden hos Jordbruksverket just nu har varit över ett halvår. Vi har fått ett godkännande från leaderområdet här för projektet, men vi vet inte om pengarna rullar in, säger Jonas Andersson (S), kommunalråd i Ragunda kommun. 

I Ragunda och Strömsund finns den nystartade föreningen leader 3sam
som har 34 miljoner kronor att fördela fram till 2020.

Det är möjligt för företag, föreningar och kommuner att söka pengar. Åtta projekt har blivit godkända, värda drygt åtta miljoner kronor. Men hittills har de bara kommit in en ansökan från någon av kommunerna. Den i Ragunda som nu föreslås att tas tillbaks.

– Vi har inte tjänstemannatiden att lägga ner för att följa de rapporteringskrav och de enorma krav det finns för informationsinsamlingen för det här. Vi vill göra en bra verksamhet för kommunens ungdomar och då kan vi inte lägga massa tid på att fylla i blanketter och dokumentation, säger Jonas Andersson. 

Men det är ett svar som inte imponerar på Håkan Dernmar i Hammarstrand. Han tycker att kommunen borde gått vidare med projektet och fått till mer att göra för barn och unga.

– Man har ju sina ungdomar här och vill man att de ska vara kvar måste man ju ha aktiviteter för dem. Annars flyr de härifrån, säger han. 

Jordbruksverket ansvarar för EU-pengarna som finns i leaderområdena och enhetschef Johan Magnusson förklarar den långa handläggningstiden med att det är en ny programperiod och Jordbruksverket har haft inkörningsfas med ny personal och nya rutiner.

Hör mer i tisdagens förmiddagsprogram om Jordbruksverket och vad unga i Hammarstrand tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista