Klimatforskare Björn Gunnarsson, Stockholms universitet och Hans Linderholm, Göteborgs universitet.
Klimatforskare Björn Gunnarsson, Stockholms universitet och Hans Linderholm, Göteborgs universitet. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Klimat

Deras forskning sätter länet på världskartan

Forskarna: Det här är ganska unikt
10 min

Genom att fiska upp gamla trädstammar ur geggiga sjöbottnar i Västjämtland, kan forskare se hur klimatförändringen utvecklats under ungefär 7000 år.

Träd som växer i fjällnära skog är bra att ta med sig temperaturinformation i sina årsringar. På så vis lämpar de sig att läsa av hur klimatet har förändrats över tid. Detta har forskare på Stockholms och Göteborgs universitet tagit fasta på.

Forskarna Björn Gunnarsson och Hans Linderholm letar handgripligen i bottnarna av dyiga fjällsjöar efter urgamla trädstammar som de kan undersöka. Det kan vara trädstammar som legat i den syrefattiga dyn i flera tusen år.

– Det finns liknande områden i exempelvis Skottland, men det är ganska unikt. Länets fjällmiljö är ett av tio områden i världen som man kan använda vår metod på, berättar Björn Gunnarsson.

I år firar deras forskning 20-årsjubileum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".