Diagram på datorskärm
Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Samhälle

Uppåt för företag i Jämtland

Norrlandsfondens VD: Jämtland inte beroende av export
3:56 min

Det är positiv framtidstro från företagen i Norrland och Jämtland utmärker sig, enligt konjunkturbarometern som presenteras av Norrlandsfonden.

Konjunkturbarometern från Norrlandsfonden visar  att det norrländska näringslivet befinner sig liksom förra hösten i normalkonjunktur. Jämtland som ligger bakom den största förbättringen, utmärker sig som enda län med ett något starkare konjunkturläge.

– Företagen i Jämtland är mindre exportberoende, mera småskalig struktur och egen basnäring i form av turismen, säger Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden. 

Bedömningen är att konjunkturen har rört sig ett litet snäpp uppåt sedan förra hösten och prognoserna pekar på att uppgången kommer att hålla i sig. I stort sett alla branscher visar på tilltagande framtidstro. Det som sticker ut är att turismbranschen är minst positiv, säger Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden.

Världsekonomin reagerade direkt på Trumps valseger, då börser och  valutor föll.
Företagarna i norrland känner nu en ökad osäkerhet och det är omöjligt att överblicka konsekvenserna av Trumps valseger, förklarar Söderström.

– Det är en mycket spännande och osäker framtid som vi går tillmötes.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".