Tvetydig märkning på baconpaket får kunder att undra om det är svesnkt kött eller inte.
1 av 2
Tvetydig märkning på baconpaket får kunder att undra om det är svesnkt kött eller inte. Foto: Marcus Frånberg
Lyssnartips

Förbryllande märkning av bacon

ICA: Vi försöker märka köttet tydligt
1:59 min

Svensk flagga och en text som säger att baconet kommer från Sverige, men produceras i Nederländerna. Förbryllande tycker konsument som vänt sig till P4 Jämtland.

Det handlar om ICA:s egna bacon där det står att köttet är svenskt men att det är producerat i Nederländerna. Efter mycket läsande på förpackningen och funderande över var köttet egentligen kommer ifrån så hörde en lyssnare av sig för att få svar.

– Köttet som används i den här baconen är från grisar som är födda, uppvuxna och slaktade i Sverige. Och efter det transporteras köttet till Nederländerna för rökning, skivning och paketering. Anledningen är att det inte har funnits någon anläggning i Sverige som har varit tillgänglig för de volymerna, säger Anna Hedström på ICA Gruppen.

Är det en bra lösning ur miljösynpunkt att köra svenskt kött till ett annat land och sen tillbaka till Sverige för att sälja det?

– Det är klart att det hade varit bättre att göra det så nära som möjligt. Men det är också så att transporten faktiskt bara står för en mindre del av miljöpåverkan, säger Anna Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".