Tre personer sitter runt ett bord
Annsofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund, Per Löfstrand gruppledare för Liberalerna i Östersund och Bosse Svensson, gruppledare för Centerpartiet i Östersund. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Politik

Samverkan över blockgränsen om integration i Östersund

3:13 min

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet vill ta emot 300 nyanlända per år. Överenskommelsen är ett sätt att garantera en befolkningstillväxt.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Östersund har enats om integrationspolitiken. 300 nyanlända ska flytta till kommunen varje år fram till 2020.

Var de här människorna ska bo, gå i skola och hur de ska komma ut i arbete ska ett nytt utskott under kommunstyrelsen komma fram till.

Oavsett vilken majoritet som styr efter valet 2018 ska överenskommelsen stå fast.

Övriga partier utom Sverigedemokraterna ska bjudas in till samarbetet.

Bosse Svensson är gruppledare för Centerpartiet i Östersund.

– Vi gör det för att skapa en långsiktighet i integrationspolitiken som ska sträcka sig över nästa val.

Föregår ni inte valet 2018?

– Nej, det gör vi inte. Vi brukar ju göra uppgörelser som är stabila för olika långsiktiga frågor. Att lägga fast en långsiktighet för hur inflyttningens ska se ut är bara praktisk politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista