en tavla på sjukhuset som det står mammografi på
Mammografienheten i region Jämtland Härjedalen har under en längre tid haft brist på personal. Foto: Hanna Kalla/Sveriges Radio
Vården

Brist på personal på mammografin

Enhetschef: Tacksam att vi har pensionärer som vill jobba
2:16 min

Pensionärer är räddningen för mammografin i region Jämtland Härjedalen. Bristen på röntgensjuksköterskor och radiologer är ett problem.

Carl-Göran Persson är enhetschef för mammografi- och röntgenenheterna och han säger att de inte skulle klara sitt uppdrag utan dem och att personalsituationen är ansträngd.

– Just nu är jag väldigt tacksam att vi har pensionärer som vill jobba. Skulle inte de hjälpa oss idag så skulle det vara väldigt bekymmersamt för oss och vi skulle inte lösa vårt uppdrag, säger Carl-Göran Persson.

För tillfället arbetar fyra pensionärer på enheten. De jobbar extra allt från 20-50%. Personalbristen har varit ett faktum under de fem år som Carl-Göran jobbat på mammografin.

Enheten jobbar hårt med att få personal och framförallt att få personal att stanna.

– Vi söker personal vi försöker framförallt ta hit de elever som för sin verksamhetsförlagda utbildning och vi erbjuder dem jobb under sommaren, säger Persson.

Personalbrist inom vården är något som är utspritt enligt enhetschefen och något man kan se på många olika avdelningar både i Jämtland och runtom i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".