Närbild polismans skjortärm med emblem samt kommunikationsradio
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Räddningsinsatser

Sverige och Norge kopplar ihop radiokommunikationssystem

Sverige och Norge blir först ut i världen med att koppla samman sina nationella radiokommunikationssystem.

Den 16:e november kommer svenska Rakel och norska Nödnett kopplas samman. Det innebär att det kommer vara möjligt för både svensk och norsk räddningstjänst, polis och ambulans att kommunicera med sina samverkansparter i grannlandet genom sina egna radioterminaler.

Sammankopplingen kommer att demonstreras praktiskt vid en räddningsövning på E 14 mellan Storlien och Meråker den 16 november.

Möjligheten att samverka med räddningsresurser på andra sidan landsgränsen ska vara i full drift i mars nästa år.

– Det här är ett viktigt led i att stärka vår förmåga att samverka över gränserna. Smidigare kommunikation kommer att underlätta räddningsinsatser, stärka vår förmåga att förebygga brott och att hantera olyckor och kriser, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det finns lång erfarenhet av samverkan mellan samhällsresurserna på båda sidor gränsen i Jämtlands län, där bland annat norska ambulans- och räddningshelikoptrar ofta gör insatser i Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".