man framför byggnad
1 av 2
"Vi ska vara på plats där vi inte varit tidigare", säger vikarierande kommunpolis Christer Höglund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
man framför kommunhus Ragunda kommun.
2 av 2
"Vår målbild är att vi ska ha en fast polisbemanning i Ragunda kommun", säger Jonas Andersson (S), kommunalråd i Ragunda kommun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Polis

Kommunpolis räcker inte: Ragunda kräver fast polisbemanning

Kommunpolis: På plats där vi inte varit tidigare
1:13 min

Fler poliser på plats i byar och samhällen och att polisen kommer när man larmar, det är vad länsborna i Jämtland och Härjedalen önskar.

Nu har de nytillsatta kommunpoliserna träffat medborgare och kommunföreträdare i länet och nu startar arbetet med att möta önskemålen.

Kommunpolis Christer Höglund hoppas att man ska lyckas genom samarbete.

– De resurser som polisen har tillsammans med kommunen att vi ska kunna fokusera på det medborgarna vill och där vi ser att brotten händer, säger han.

– Vi ska vara på plats där vi inte varit tidigare. 

Det som kommit fram vid de medborgardialoger som gjorts runt om i länet i höst är att man önskar att poliser ska synas mer, att man kommer när man larmar om att folk fylle- och buskör på nätterna och att man förebygger och stoppar droganvändning bland unga.

Två kommunpoliser delar nu på hela Jämtland och Härjedalens län och de kommer inte finnas ute på fältet.

– Ja, det här kommer ju att lösas tillsammans med de poliser som finns ute på orterna.

Men i Ragunda kommun finns ingen polis på plats. Kommunalrådet Jonas Andersson (S) tycker det är bra mål som satts upp, men det räcker inte.

– Förhoppningen är ju att vi ska ha en polis närmare medborgarna, kan kommunen hjälpa till med att få en tryggare kommun så är det ju bra, säger han.

– Men det är fortfarande inte tillräckligt. Vår målbild är att vi ska ha en fast polisbemanning i Ragunda kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".