Leonard Cohen
Foto: Foto TT

Leonard Cohen är död

Mikael Timm: "Han kommer att stanna med oss som en medsångare genom livet"
5:37 min

Den kanadensiske sångaren och låtskrivaren Leonard Cohen har avlidit. Han slog igenom på 70-talet och har uppskattats internationellt för sin musik.

"Det är med djup sorg som vi meddelar att Leonard Cohen har gått bort" det skrev skivbolaget Sonic Music Kanada i ett Facebookinlägg natten till fredagen. Han var uppskattad för sin poetiska musik och skrev en rad hyllade låtar. Bland de Halleluja som många andra gjort covers på.

Skivbolaget uppger inte orsaken till Cohens död.

Poeten, låtskrivaren och artisten Leonard Cohen tillhörde en liten skara artister som påbörjade sina karriärer under sextio- och sjuttiotalet och kom att bli väldigt inflytelserika och uppskattad världen över.

Tidningen Rolling Stone skriver att "enbart Bob Dylan har haft mer påverkan på en hel generation än Cohen".

Han mångsidig som artist. Född 21 september 1934 i Quebec, i Kanada släppte Cohen diktsamlingen "blommor till Hitler" när han var 30 år. Senare kom han även att släppa romaner.

Med en karriär som sträckte sig över fem årtionden är Leonard Cohen en av få från sin generation som varit framgångsrik även efter 80 års ålder.

I en intervju med The New Yorker i oktober i år sa Cohen "jag är redo att dö". Han släppte sitt sista album "You want it darker" tidigare i år, vid 82 års ålder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".