Glad kvinna med vind i håret
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, besöker Östersund. Foto: Janerik Henriksson/TT
Politik

Isabella Lövin (MP): Än så länge är jag en annorlunda politiker

Isabella Lövin: Att ta steget in i politiken var inte lätt
17 min

På fredagen besökte vice statsminister Isabella Lövin Östersund. Hon blev politiker först som 46-åring efter att tidigare varit journalist.

I den svenska regeringen är miljöpartisten Isabella Lövin minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister. Hon har en bakgrund som journalist och fick utmärkelsen Stora journalistpriset 2007 för sin bok Tyst hav om utfiskningen av haven.

Ministern besöker Östersund för att inviga laddstolpar för elbilar och tala om ett fossilfritt Sverige. Hon träffar dessutom ett flertal lokala politiker, tjänstemän och företagare.

Isabella Lövin blev värvad till Miljöpartiet vid 46 års ålder och blev dess språkrör så sent som våren 2016. Hon tror att bakgrunden utan politik gör henne lite annorlunda jämfört med flera av hennes kollegor:

- Som tittare blir man ju väldigt trött när man ser de här partiledardebatterna. TV-formatet gynnar korthuggna one-liners. Än så länge tror jag att jag är lite annorlunda, jag har ju beskyllts för att vara tråkig och så... Jag är i politiken för att förändra - inte för att stå i centrum själv eller svärta ner någon annan, menar hon.

Vice statsministern kom till förmiddagsprogrammet direkt från flygplatsen och pratade om sin egen bakgrund, miljöarbetet, valutgången i USA, om förhållandet mellan politiker och väljare och om läget i Miljöpartiet just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".