Ingång till kommunhus.
Bergs kommun är en av landets högst skuldsatta kommuner sett utifrån antalet invånare. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Kommunekonomi

Berg är en av landets högst skuldsatta kommuner

Alf Lundin (MP): Vi har täckning för skulderna
4:26 min

Berg tillhör landets högst skuldsatta kommuner. Det visar en färsk rapport från det kommungemensamma kreditmarknadsbolaget Kommuninvest.

Slår man ut skulden på varje invånare ligger den på 88 000 kronor.

Förklaringen är bostadsbyggande i kombination med ett sjunkande invånarantal.

Den största delen av skulden ligger i det kommunala bostadsbolaget Bergs Hyreshus. Det rör sig om 500 miljoner kronor. Skulden uppstod under 80- och 90-talen då det byggdes många skolor och särskilda boenden.

Hos de kommunala verksamheterna ligger skulden på 45 miljoner sedan man byggde ett nytt reningsverk och anslöt fastigheter i Klövsjö och Storhogna till det.

Svenstaviksbon Bosse Esbjörnsson, tycker att det låter illavarslande.

– Det verkar ju inget bra för oss invånare.

Alf Lundin (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen i Bergs kommun, tycker inte att invånarna i kommunen behöver vara oroliga.

– Vi har haft en negativ befolkningstillväxt, som förhoppningsvis nu vänder. Det finns signaler på det. Per automatik blir skuldbördan högre på dem som är kvar i kommunen.

De investeringar som gjorts de senaste åren har varit nödvändiga, menar Alf Lundin.

– Skuldsättningen ser oroväckande ut, men det finns täckning för den hos kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".