Röd bil på snöunderlag
En namninsamling mot vägsalt i Jämtlands län har på kort tid fått många som skrivit på. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Namninsamling

Stort gensvar för protestlista mot vägsalt

Initiativtagaren: Med 10 000 namn går vi vidare
1:58 min

En digital namninsamling för att stoppa saltningen av vägarna i Jämtlands län har samlat över 4 500 underskrifter bara på några dagar.

Torbjörn Jonsson från Nyland utanför Hammerdal har startat insamlingen och han skriver att han genom namninsamlingen vill belysa att länsborna inte vill att vägarna ska saltas eftersom det förstör både vägar, växtlighet och bilar.

– Salt fungerar bra omkring noll när det kan bli blixthalka, men med våra vintervägar förstår jag inte varför vi ska ha det, säger Torbjörn Jonsson till P4 Jämtland.

Efter att insamlingen avslutas kommer den att lämnas över till infrastrukturminister Anna Johansson.

– Jag tänkte om vi får in 10 000 namn så kan vi gå vidare, säger Torbjörn Jonsson.

Inför denna vinter har Trafikverket utökat saltningen av vägar i Jämtlands län på några sträckor: E14 mellan Bräcke och Järpen, E45 Östersund - Hammerdal och riksväg 87 från östra länsgränsen till Östersund.

– De senaste vintrarna har vi större variation utav temperatur och nederbördstyp. Då behöver vi använda salt i lite större utsträckning, säger Henrik Sundquist som är enhetschef på Trafikverket när det gäller vägunderhåll i Jämtlands och Västernorrlands län.

Hos P4 Jämtland på Facebook kommenteras namninsamlingen mot vägsalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".