STOCKHOLM 201510 Glad kvinna med plånbok och de nya svenska sedlarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
Trots att många lärare uppfyller kriterierna för lärarlönelyftet får de inte några pengar. De får lita till nästa års lönerevision. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arbetsmarknad

Många lärare i Östersund ställs utanför lärarlönelyftet

Lärarnas Riksförbund: Det spekuleras nog mycket
3:23 min

Trots att många lärare i Östersund uppfyller kriterierna för lärarlönelyftet ställs de nu utanför. De kan heller inte förvänta sig någon motivering.

– Om jag nu är en lärare som inte får pengarna så vill jag veta varför. För vad är det jag ska förbättra. Hur ska jag kunna bli bättre om jag inte får någon feedback i vad som saknas, säger Lotta Lingblom Lööv, representant för Lärarnas Riksförbund på Storsjöskolan i Östersund. 

Regeringens särskilda satsning lärarlönelyftet ska gå till lärare som är särskilt yrkesskickliga och som bidrar till den pedagogiska utvecklingen på skolan.

Det är rektorerna som valt ut de lärare som de anser vara mest kvalificerade. Sedan har det slutgiltiga bedömningen gjorts av förvaltningschef Annika Källgård.

Men nu jäser alltså missnöjet på skolorna runt om i kommunen. Dessutom vet lärarna inte vilka som få ta del av lärarlönelyftet.

Lotta Lingblom Lööv, representant för Lärarnas Riksförbund på Storsjöskolan, tror att det leder till spekulationer på skolorna.

– Ingen vet som fått pengar, utan de som fått pengar har fått ett brev hemskickat och de andra har inte fått något brev. Det här startar ju spekulationer.

På den del arbetsplatser har löneskillnaderna plötsligt blivit stora. Först utsågs några lärare till förstelärare. Sedan gjorde statens en särskild satsning på matte- och no-lärare och sedan kan det nu bli så att samma lärare få ta del av lärarlönelyftet. Plöstligt har några lärar fått ett påslag på tio tusen kronor i månaden.

P4 Jämtland har talat med Mona Danielsson Libeck, som är ordförande för Skolledarnas förbund i Östersund. Hon berättar att arbetet varit svårt för hennes medlemmar. Alla lärare bör få högre löner, säger hon. Många av de lärare som valdes ut av rektorerna får ändå inte ta del av lärarlönelyftet.

Hon och andra rektorer befarar nu att lärare i Östersund tänker sluta.

Tanken är att de lärare som nu hamnar utanför ska kompenseras i nästa års löneöversyn.

Innan Österunds kommun hade fattat beslut var diskussionen livlig. Idag är situationen annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".