Vy över Storsjöns is utanför Vejmon där man planerar för storskalig fiskodling.
Vy över Storsjön utanför Vejmon där man planerar för storskalig fiskodling. Foto: Bo-Yngve Nilsson, Rödön
Fiskodling

Frågan om ny fiskodling i Storsjön avgörs i rätten

Frågan om säkra vattentäkter väger tungt
4:18 min

Nu ska Mark- och miljödomstolen i Östersund avgöra frågan om en ny planerad storskalig fiskodling i Storsjön.

Planerna på en ny storskalig fiskodling i Storsjön har överklagats av över hundra klagande parter. Bland annat Östersunds kommun, Åre kommun, Bergs kommun, Krokoms kommun, länsstyrelsen och flera privatpersoner och föreningar.

Tillståndet som överklagats är det tillstånd som företaget Bright Water Fish AB i februari i år fick av länsstyrelsen för att starta storskaliga odlingar av öring och regnbåge vid Vejmon, väster om Rödön.

Idag startar huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen i Östersund. Förhandlingen planeras pågå i två dagar.

Britta Munksten som är miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland gav en lång redogörelse för riskerna med storskalig fiskodling i så kallade öppna kassar.
- För det första är sjön en viktig vattentäckt för många privatpersoner och inte minst för Östersunds kommun. Dessutom ser vi att miljökonsekvenserna inte är utredda till fullo. Det finns risker med smittspridning och att fisk kan komma ur kassarna och sprida sig till vattendrag kring Storsjön säger Britta Munksten.

Företaget Bright Water Fish AB redogjorde för sin sak och presenterade bland annat ny teknik som gör odlingarna betydligt säkrare än tidigare. Kassarna kan utrustas med ytterligare en kasse under den med fisk så att fiskskit och foderrester kan samlas i dem. Men det övertygade inte alla.
- I så fall behöver det undersökas mera och att bolaget kan visa på vad det finns för risker med den nya utrustningen säger Åre kommuns miljöchef Jasna Lindberg.

P4 Jämtland bad företagets juridiska representant att kommentera det hela men juristen sa att man inte säger något under pågående förhandlingar. Mark och miljödomstolens förhandlingar ska vara klara på onsdag eftermiddag men när domen kommer är ännu inte klart.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".