kvinna i idrottssal.
"Man ska kunna duscha privat" tycker Carina Abrahamsson som är rektor på Östbergsskolan. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
#skoldusch

Rektor: Problem att många elever inte duschar i skolan

"Det handlar om självkänslan och självbilden"
2:29 min

Många elever vill inte duscha i skolan. Östbergsskolan på Frösön försöker lösa problemet med mer privata duschmöjligheter.

#skoldusch i sociala medier

En undersökning bland drygt 3 000 högstadieelever som Sveriges Radio har gjort visar att sex av tio elever inte alltid duschar efter idrottslektionerna i skolan - en dryg tredjedel gör det sällan eller aldrig.

– Det är bekymmersamt därför det är en viktig del av idrott och hälsamomentet och det är ju en viktig del i att sköta sin hygien, säger Carina Abrahamsson som är rektor på Östbergsskolan.

– Jag tror egentligen att det handlar om självkänslan och självbilden och tryggheten, säger hon.

Man ska kunna duscha privat.

På Östbergsskolan har de försök komma åt problemet genom duschbås med draperier. För de elever som har det allra svårast att duscha tillsammans med andra finns även möjligheten att duscha helt enskilt.

– Man ska kunna duscha privat, eller vara så privat man kan, säger rektorn.

Hon tror att utvecklingen i samhället bidrar till att elever inte vill duscha i skolan.

– Det handlar mycket om kroppsideal och hur vi ska se ut. Det är väldigt mycket fokus på träning och det är väldigt mycket fokus på utseende och hälsa just nu. Som ung och inne i puberteten så tror jag att man kan känna sig vilsen i det här, säger Carina Abrahamsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".