Orangeröd måne går upp över skog
1 av 6
"Precis när jag kommit på plats och dragit på mig termobyxorna såg jag en orange fläck i horisonten" berättar Reinhold Skoglund. Foto: Reinhold Skoglund (PRIVAT)
Månsken över kyrktak
2 av 6
Supermånen vid Offerdals kyrka klockan 18.00 161113. Foto: Johannes Adolfsson (PRIVAT)
Månsken vid siluett av träd
3 av 6
Månsken över Täng, Ås. Foto: Monica Humlestrand (PRIVAT)
Orangeröd måne går upp över skog
4 av 6
Reinhold Skoglund fångade supermånen just när den gick upp över skogsbrynet i söndags. Foto: Reinhold Skoglund (PRIVAT)
Månsken över landsbygd med siluett av byggnad
5 av 6
Johannes Adolfsson fotograferade supermånen i Kaxås klockan 17.15 161113. Foto: Johannes Adolfsson (PRIVAT)
Månsken vid siluett av träd
6 av 6
"Supermånen visade sig när vi har ute i skogen i Ås,Täng och gick med hunden nyss! Ljust och vackert!" skriver Monica Humlestrand. Foto: Monica Humlestrand (PRIVAT)
Astronomi

Publikens bilder av supermånen

Trots mycket moln vid tiden för supermånen lyckades några av P4 Jämtlands lyssnare fotografera den. Här ser du bilderna!

Supermånen som vissa lyckades se i samband med den 14 november syntes 14 procent större och 30 procent ljusstarkare än en normal fullmåne.

Såhär berättar Reinhold Skoglund i Brunflo som lyckades fånga supermånen på bild just när det gick upp över skogsbrynet:

"Min supermåne från i söndags. Jag var sent ute p.g.a. att det först såg ut att vara helmulet så det inte var någon idé att åka ut, men i sista stund såg jag att det var en ljusare strimma strax över horisonten där jag visste att månen skulle gå upp. Bråttom iväg. Precis när jag kommit på plats och dragit på mig termobyxorna såg jag en orange fläck i horisonten. Den är redan på väg upp! Snabbt fram med objektivet 500 + extender 1,4x och på med kameran och ställde in. När jag skulle ta fram stativet ur bilen fanns det inte där. Faan. Det står kvar på bron hemma.

Så var det med den saken och jag fick göra det bästa av situationen. Bakljusen sticker ut lite när bakluckan är uppfälld så de fick bli mitt stativ och med iso 8000 fick jag ändå skapliga tider.
Om någon tycker att månen ser kantig ut så är jag säker på att det beror på atmosfäriska ljusbrytningar, om det nu heter så. Man kan också se att kantigheten är ganska symmetrisk höger-vänster, vilket jag gissar beror på att bilden går genom horisontella luftskikt med olika temperaturer. Vi kan också se att granarna i skogen framför oss är normala och kantigheten finns endast på månen när ljuset befinner sig långt bortom granarna, någonstans långt borta i atmosfären."

Tack för bilderna!

Vill du skicka in bilder? Mejla p4jamtland@sverigesradio.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".