Arrangerad bild där en flicka fotograferas. Gustav Fridolin.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio samt Vilhelm Stokstad/TT
#skoldusch

Fridolin: Skolorna måste ta tag i trygghetsarbetet

"Alla elever ska ha en trygg arbetsmiljö"
2:12 min

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) reagerar kraftigt på den otrygghet många högstadieelever vittnar om i samband med att de ska duscha efter gympalektionen.

Sveriges Radio har kartlagt över 3 000 högstadieelevers upplevelser kring skolduschen, och många berättar om rädslan för att bli filmad eller retad när man tvingas vara naken.

– Lagstiftningen är tydlig. Alla elever ska ha en trygg arbetsmiljö och för att garantera det ska det finnas ordningsregler på varje skola, som rektor har det yttersta ansvaret för. Att ni nu beskriver att det finns elever som känner sig oroliga för att bli filmade i duschen efter idrotten visar ju att man måste ta tag i trygghetsarbetet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Sveriges Radio har frågat 3 200 högstadieelever runt om i landet om de duschar efter skolidrotten. Svaren visar att 60 procent av eleverna inte alltid duschar i skolan.

Orsakerna är flera, som dåligt städade omklädningsrum och tidsbrist. Men eleverna vittnar också om att dom känner en otrygghet i hela situationen med skolduschen.

Så här berättar några av eleverna, som valt att vara anonyma:

– Det var någon som tog kort på min bror när han stod i duschen och la ut på sociala medier. Det är fan inte okej.

– Man är osäker på sin kropp men måste ställa sig i duschen, helt naken inför alla.

Gustav Fridolin ser regeringens satsning på elevhälsan som en av nycklarna till att öka tryggheten bland eleverna.

Men han uppger även att det kan vara hög tid att utvärdera hur skolor uppfyller sitt värdegrundsarbete, som finns i läroplanen.

– Det här är ju en del av jämställdhetspolitiken. Vi ser ju hur vi behöver strukturera det arbetet starkare ute på skolor, säger han.

Men flera elever vi pratat med säger att det kan finnas en enkel lösning på problemet med otrygga duschar, att skolorna borde bygga separata duschbås eller draperier. Gustav Fridolin konstaterar att renoveringsbehovet bland skolor är stort.

– Därför har vi anslagit en miljard kronor för att stödja kommunerna i deras arbete med att renovera Sveriges skolor. För att få del av pengarna har vi ställt som krav att eleverna, elevskyddsombudet varit med i planering av ombyggnationen. Jag tror att det är en viktig garant för att man ska tänka på de här miljöerna som finns i skolan där kanske otryggheten är som störst. Till exempel omklädningsrum, säger Gustav Fridolin.

Diskutera i sociala medier med hashtagg #skoldusch.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".