villa, villor, bostäder, bostadspriser, småhus, mäklare, försäljning, hus
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Ekonomi

Stor höjning av fastighetsskatten för villaägare 2018

1:29 min

För många husägare i länet blir det en kännbar höjning av fastighetsskatten 2018. Det visar en prognos som Villaägarnas Riksförbund låtit SCB ta fram.

Bakgrunden är att småhusen omtaxeras vart tredje år och 2018 är det dags igen. Intresseorganisationen Villaägarna har låtit SCB ta fram en prognos över taxeringsvärdena 2018 och deras prognos visar på dramatiska höjningar.

– Reglerna är sådana att det finns ett tak på fastighetsskatten och det ligger på 7412 kronor eller motsvarande taxeringsvärdet på huset på ungefär 988 000 kronor. För den som har ett hus värderat under det, så slår taxeringsvärdeökningen igenom fullt ut. Den som ligger över taket får inte så stor höjning, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Villaägarnas Riksförbund menar att det här betyder att landsbygden drabbas hårdare eftersom många hus där ligger under taket.

Knappt hälften av landets småhusägare ligger under maxtaket för fastighetsskatt. För alla dom innebär höjda taxeringsvärden en högre fastighetsskatt. Här i länet beräknas taxeringsvärdena stiga cirka 20 procent i snitt.

I Ragunda, Bräcke och Strömsund berörs samtliga småhusägare eftersom de ligger under taket, i Östersund berörs bara en fjärdedel. Däremot blir skattehöjningen större i Östersund med omkring en tusenlapp medan den i Bräcke beräknas till 173 kronor och i Strömsund 278 kronor.

Sture Ejenstam äger hus i Strömsund.

– Höjningen är ju absolut inte befogad. Det är totalt käpprätt åt helskotta, säger han.

För hans del blir höjningen på cirka 15 procent och även om det i realiteten är några hundralappar per år tycker han det räcker nu.

– Lägger man ihop alla dessa hundralappar blir det mycket, frågan är om villaägaren har ekonomi för att lägga ut mer pengar, säger Sture Ejenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista