Krigsdödade människor ligger övertäckta på marken men sörjande människor runtomkring
Många afghaner är oroade över att bli utvisade. Bilden visar offer i striderna mellan talibaner och afghanska säkerhetstrupper i november 2016. Foto: Najim Rahim
Lyssnartips

Afghaner i Svenstavik fruktar utvisning

Rezad: Det är krig, jag vill inte tillbaka
3:30 min

På Fjällgymnasiet i Svenstavik har oron för att bli utvisad gått så långt att många av de afghanska eleverna inte längre klarar skolan.

Anledningen är ett nytt återvändandeavtal.

I avtalet förbinder sig Afghanistans regeringen att ta emot de afghaner som har fått ett utvisningsbeslut i Sverige. 

– Vi har visserligen också i år kunnat genomföra ungefär 700 återsändanden, men vi kommer att behöva göra betydligt fler i framtiden, har migrationsministern Morgan Johansson sagt till Sveriges Radio. 

Regeringen i Afghanistan ska garantera säkerheten för de som har skickats tillbaka. Men det är inget som lugnar Rezad, 18 år, i Svenstavik. 

– Det är krig i Afghanistan. Jag vill inte tillbaka, säger han.

Rezad kommer från en bergsby i Afghanistan och säger att han flydde från talibanerna. Nu går han i skolan på Fjällgymnasiet i Svenstavik. Men Rezad och hans vänner från Afghanistan har haft svårt att fokusera på skolan den sista tiden. Oron för att bli utvisad är stor. 

– Det är det som surrar i huvudet. En pojke som bor hos mig får jag tvinga i väg på skolan för att allt är så svart, säger Maud Peeker, god man i Klövsjö. 

Läraren i språkintroduktion, Helena Eriksson:

– De är väldigt rädda. Senast i dag fick jag säga åt dem att koncentrera sig på skolan. Då pratade de om att de kommer att bli utvisade. Att det inte spelade någon roll om de gick i skolan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".