Två unga personer står i lobby.
Mattias Sydström och Petra Nylund har båda erfarenhet av hamna i utanförskap. Nu har de tagit sig vidare och har kommit ut i arbete och studier. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Arbetsliv

Ungdomar i länet bryter sitt utanförskap genom att mötas

Mattias Sydström: Det har verkligen hjälpt mig
5:00 min

Genom projektet Uvas, unga som varken arbetar eller studerar, får ungdomar i länet hjälp att ta sig vidare. Två av dem är Ulrika Nylund och Mattis Sydström.

Både Ulrika Nylund och Mattis Sydström hade förlorat självförtroendet, de orkade inte ta sig ut ur isolationen.

Men genom projektet Uvas, som fångar upp ungdomar som varken jobbar eller pluggar, har de hittat tillbaka till arbetsmarknaden eller studier.

Region Jämtland Härjedalen räknar med att 1 400 ungdomar varken jobbar eller studerar idag. Målet är att fånga upp 350 av dem i projektet.

Genom motiverande samtal, jobbsökande, grupputvecklingsövningar och föreläsningar har de Ulrika Nylund och Mattias Sydström, nu lyckats ta sig vidare och mår nu mycket bättre.

– Jag tänkte att jag ger det här en chans, men var ändå väldigt exalterad över att få vara med på det här och få komma ut. Det var jättebra, det var mycket bättre än vad jag trodde.

Tidigare satt hon hemma, hon ville inte gå ut bara för känna sig värdelös. Idag är situationen en annan. I somras hade hon ett semestervikariat och nu söker hon aktivt arbete.

Mattias Sydström befann sig i samma situation. Livet tedde sig mörkt. Han avslutade inte gymnasiet och mådde väldigt dåligt. Genom starprogrammet, en fyra veckor lång kurs, hos Uvas, blev livet ljusare.

– Det blev jättebra, jag kom in i en gemenskap som jag inte haft på många år. Jag kände att jag kunde göra saker.

– Det har hjälpt mig mycket och har hjälpt mig att se vägar och vart jag ska.

De båda fick idag berätta om sina erfarenheter på en nationell konferens i OSD i Östersund.

Vid deras sida stod Anette Jäderfelt, som arbetar i projektet. Hon har sett ungdomarna växa och säger att de gjort stora framsteg.

– På den här tiden har de fått bättre självbild och självkänsla. De har fått kontakter och det handlar även om bemötande, inte bara från oss, utan även ungdomarna emellan. De tog väl om varandra i grupperna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".