Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Äldreomsorg

Stopp för privat omvårdnad i hemtjänsten

Uppdaterat torsdag 17 november 2016 kl 14.25
Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 09.56
Jonas Rask-Samuelsson (C) och Mona Modin Tjulin (S) om beslutet
(1:45 min)
Benen på en gammal kvinna med käpp
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / TT

Nu stoppas möjligheten att etablera nya, privata hemtjänstföretag i vissa områden i Östersunds kommun.

Beslutet väcker kritik.

Vård- och omsorgsnämnden i Östersund beslutade på onsdagen att rätten att välja vem som kommer hem och ger omsorg ska tas bort i vissa områden av kommunen.

Lit med omgivande landsbygd och Brunflo med omnejd är kommundelarna där enbart kommunalt hemtjänstalternativ kommer att erbjudas.

Ett beslut som upprör Jonas Rask-Samuelsson (C) och vice ordförande vård- och omsorgsnämnden:

– Jag tycker det känns så fel att ta ifrån personer som är i behov av stöd och hjälp från oss ännu mer valfrihet, att kunna välja saker i vardagen.

Det säger Jonas Rask Samuelsson till P4 Jämtland.

Nämndens ordförande Mona Modin Tjulin (S) hävdar att valfriheten kommer vara lika stor som förut. Beslutet handlar om att rätten för privata omsorgsgivare att etablera sig stoppas, säger hon:

– Servicetjänsterna inom hemtjänsten (städning, tvätt m m) kommer man att ha fortsatt valfrihet på, men inom omvårdnad har det ju hittills inte varit några andra utförare än de kommunala.

Etableringsstopp för privata

Nu blir det även i fortsättningen bara den kommunala hemtjänsten som kommer att finnas att välja på i de aktuella områdena.

Att valmöjligheten stoppas ska vara en ekonomisk fråga eftersom det är svårt att bedriva hemtjänsten effektivt på landsbygden om man är flera utförare, säger Mona Modin Tjulin:

– Vi har stängt för att privata företag kan komma och utföra omvårdnadstjänster. Det beror på att vi höjer ersättningarna till kommunen (kommunens hemtjänst) så att man ska kunna ge god vård till medborgarna, precis som man har rätt till.

 – Ska den kakan fördelas både på kommunens hemtjänst och privata utförare då räcker inte resurserna. Då måste vi höja ännu mer och då skulle valfriheten bli dyrare och det tycker vi inte är rimligt, säger Mona Modin Tjulin till P4 Jämtland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".