Fören på en Finlandsfärja i skärgårdsmiljö.
Nästan varje vecka, i snitt, polisanmäler någon en våldtäkt på en Finlandsfärja, enligt Stockholmspolisen. Foto: Hasse Holmberg
Lyssnartips

Sanna besviken på polisen efter anmäld våldtäkt på färja

Sanna: Polisen sa "vi ska lösa det här"
1:07 min

Det är få misstänkta våldtäkter ombord på Finlandsfärjor som klaras upp. Vi har träffat Sanna som är besviken på polisens arbete kring hennes fall.

Nästan varje vecka, i snitt, polisanmäler någon en våldtäkt på en Finlandsfärja, enligt Stockholmspolisen.

27-åriga Sanna från Jämtland anmälde att hon våldtogs på en kryssning i början av 2015.

– Det låg en karl bakom mig i sängen och han fipplade för att komma in i mig. Det vaknade jag av, berättar Sanna.

Det var först när hon kom hem till Jämtland som hon säger att det gick upp för henne att hon blivit våldtagen. Två poliser från Östersund kom snabbt hem till Sanna och förhörde henne.

– De berättade gång på gång att det var helt rätt av mig att göra anmälan och sa "vi ska lösa det här, de ska inte få gå fria där ute", säger Sanna, som kände sig trygg i förvissningen om att brottet skulle lösas.

Hade vi varit väldigt "på" så tror jag att vi hade löst det.

Men det tog många veckor innan polisen i Jämtland tog tag i förundersökningen kring den anmälda våldtäkten och Sanna är mycket kritisk till polisens hantering av hennes ärende. Dessutom säger Sanna att hon har fått göra en del av utredningsarbetet på egen hand, som att ringa rederiet Viking Line och begära ut en karta över båten för att se var hytten låg.

– Ärendet hade inte blivit tilldelat någon förundersökningsledare. Jag är övertygad om att det påverkade hela förundersökningen. Hade vi varit väldigt "på" så tror jag att vi hade löst det, säger Sanna.

Polisen begärde till sist ut övervakningsfilm från båten, men fick enligt Sanna fel film och under tiden hann resten av filmerna raderas.

Polisens förundersökningsledare vill inte vara med i radio men säger att det trots dna-spår från sperma på ett par strumpbyxor och noggrann utredning inte gått att knyta någon gärningsman till brottet.

Förundersökningsledaren tror inte att övervakningsfilm från båten hade lett någon vart. Ärendet har i efterhand rubricerats om till sexuellt ofredande.

Den här intervjun kom till tack vare ett lyssnartips. Vi tar gärna emot fler sådana! p4jamtland@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".