Elevrådet på Östbergsskolan.
Elevrådet på Östbergsskolan har fått 100 000 kronor att disponera. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Skola

Östbergsskolans elevråd stoppar skadegörelse

Elevrådet: Ingen vill känna sig otrygg
1:36 min

100 000 kronor kostade förstörda surfplattor på Östbergsskolan på Frösön förra året. Nu har elevrådet fått pengarna och ett uppdrag från rektorn.

Uppdraget är att förbättra miljön och minska förstörelsen på skolan. Nu har antalet kraschade apparater minskat markant.

Något som sjätteklassaren Linn Rhensbo är positivt överraskad över.

– Det känns bra. Då har vi gjort skillnad och hjälpt skolan, säger hon.

Elevrådet började läsåret med att sätta upp elva nya egendesignade färgglada papperskorgar runt om på skolan, för att minska nedskräpningen och för att få sina klasskamrater att känna att de äger sin skola.

Vi har gjort skillnad och hjälpt skolan

Det är viktigt tycker åttondeklassaren Max Zingmark Lien.

– Nu när vi fått mer ansvar för skolans pengar så tror jag att folk kommer att ta mer ansvar för att hålla koll på sina egna ipads och värna om miljön. Jag tror det är väldigt bra att vi fått någonting som kan styra upp eleverna. För det har varit en del förstörelse, säger han. 

För rektorn Carina Abrahamsson handlar det här projektet om skolans värdegrund.

– Det handlar om att vi ska värna om varandra och vår miljö. Vi har tillsammans med elevrådet valt ut några stycken värdeord som vi jobbar med, säger hon. 

Ett av värdeorden är trygghet, vilket sjundeklassaren Liam Nordengren Fors tycker är viktigt.

– Det är jätteviktigt, för det är ju ingen som vill gå på en skola där man känner sig otrygg. Eller att man känner sig iakttagen eller något, säger han. 

Hittills har tre surfplattor förstörts, med elevrådet har nu 88 000 kronor kvar. I slutet av vårterminen bestäms vad man ska göra med pengarna som då finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".