En stor lax som åkt ur lastbilen
1 av 4
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
Laxar som flugit ut ur lastbilen
2 av 4
Mycket lax åkte ut ur lastbilen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
Lastbil som vält och massa lax
3 av 4
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
lastbil lax olycka
4 av 4
Nitton ton lax hamnade i diket när en lastbil välte. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio.
Räddningstjänst

Lastbilslass med lax måste fiskas upp ur diket

Räddningschefen: Det mesta ligger kvar i trailern
0:46 min

19 ton djupfryst lax ligger spridd i terrängen nordöst om Orsa i Dalarna sedan en lastbil av oklar anledning kört av vägen natten mot fredagen.

En lastbil från Norge med 19 ton färsk lax fick under natten sladd och körde i diket på länsväg 296 mellan Skattungbyn och Arvet i Orsa kommun.

När föraren till en personbil stannade för att se hur det gått för lastbilsföraren så kom ytterligare en lastbil som då körde in i personbilen.

Chauffören till den första lastbilen, alltså den som fick sladd och gick i diket, klagade över nacksmärtor och har setts över på sjukhus men i övrigt ska ingen vara skadad.

De 19 ton färsk lax som transporterades i lastbilen har till viss del spridits i terrängen och vad man gör med den är nu oklart.

– Huvuddelen av laxen ligger kvar i trailern, däremot det som flugit ut i naturen är det väl inte så mycket med. Men det är en bråkdel av lasten som ligger i naturen, säger räddningschefen Jan-Olov Olsson till P4 Dalarna.

Eftersom fisken ligger packad i frigolitlådor och det är kylskåpskallt ute så kan merparten troligen räddas, enligt räddningstjänsten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".