Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skola

Lärarlönelyftet splittrar lärarkåren i Östersund

Lärare: Klimatet blir dåligt
4:46 min
Sylvain Gumula tycker att Östersunds kommun borde vara öppen med hur bedömningen av vem som får ta del av lärarlönelyftet gått till.
Sylvain Gumula tycker att Östersunds kommun borde vara öppen med hur bedömningen av vem som får ta del av lärarlönelyftet gått till. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio

Lärarlönelyftet skulle höja läraryrkets status, men istället växer nu frustrationen bland lärare i Östersund. Många ställs utanför och får inte veta varför.

Det har gått några veckor sedan det blev klart vilka lärare i Östersunds kommun som får ta del av lärarlönelyftet. 250 personer har valts ut.

Regeringens syfte är att premiera erfarenhet och de lärare som vill utveckla undervisningen. Med tanke på lärarbristen har många erfarna lärare fått se sig omsprungna av yngre kolleger som inte har lika många år i yrket. Det vill regeringen ändra på.

När Östersunds kommun meddelade vilka lärare som får ta del av lärarlönelyftet fick de utvalda lärarna ett brev med posten. De som hamnade utanför fick inte veta något.

Bland många lärare är besvikelsen stor idag. Trots att de uppfyller kriterierna för regeringens särskilda satsning har de valts bort.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund tänker inte diskutera på vilka grunder man gjort urvalet.

Sylvain Gumula är lärare i franska och bild på  Lugnviksskolan i Östersund. Han märker hur stämningen på skolan har blivit sämre.

– Det blir så klart ett sämre klimat. Det har att göra med att folk inte vet vilka som fått ta del av lärarlönelyftet. Oftast är man tyst och sneglar på varandra. Man ifrågasätter varför man fick pengarna och inte kollegan. Man kan så klart uppleva en orättvisa, säger han.

För att komma i fråga för lärarlönelyftet ska läraren, förskoleläraren eller fritidspedagogen ha ett intresse för och han en god förmåga att utveckla undervisningen.

Sylvain Gumula är kritisk mot regeringens satsning och hur den hanterats av Östersunds kommun. Han tycker att statliga pengar borde komma alla lärare till del. Löneutveckling på ett individuellt plan får de den enskilda läraren sköta i lönesamtal med arbetsgivaren, anser han.

– Frustrationen bottnar i att vi fått ganska dålig information. Reformen kommer till kommunerna från regeringen och kommunerna gör som de vill. Jag tycker att satsningen skulle komma alla lärare till del. Kommunerna borde inte få välja ut särskildt yrkesskickliga lärare, säger han.

I ett brev som förvaltningschef Annika Källgård skickat ut till samtliga medarbetare slår hon fast att rektorerna inte tänker diskutera hur bedömningen gått till. Det tycker Sylvain Gumula är märkligt.

– Jag är förvånad för jag tycker det är bättre att står upp och förklarar hur det gått till. Man kliver fram och informerar så att samtliga får veta vad som gäller även om det är svårt. Det värsta i det hela är att de som fick ett positivt besked fick ett brev hemskickat, medan de andra inte fick något hemskickat och då står man som ett frågetecken, säger Sylvain Gumula.

Förvaltningschef Annika Källgård vill inte gå in på hur bedömningen gått till.

– Det har varit ett stort och komplicerat arbeta och då vi har gjort jämfördelser vill vi inte gå in på detaljer kring varför en person fick och en annan inte. Självklart ligger kriterierna från staten och de bedömningar som varje enskild rektor gör av sina medarbetare.

Hon har förståelse för att lärare i kommunen känner sig frustrerade.

– Självklart är det olyckligt att en satsning som i grund och botten är positiv leder till frustration och det är väl inget av oss som vill ha den. Vi ser att den här frustrationen finns och därför gör vi nu satsning på prioriterade grupper i löneöversynen för 2017, säger Annika Källgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".