Ser genom fönster i en dörr en pågående operation
Foto: Bertil Ericson / TT
Sjukvård

Operationer ställs in med kort varsel

Områdeschef: Det drabbar patienterna
0:48 min

Många operationer på kirurgen på Östersunds sjukhus tvingas ställas in med kort varsel.

Orsaken är fullbokade operationssalar där oplanerade akuta fall tränger ut lättare operationer så som gallblåsor och ljumskbråck.

– Det är ett maximalt utnyttjande av operationssalarna, men det drabbar patienterna, säger Anna Warg, områdeschef för kirurgi, ögon och öron på Östersunds sjukhus.

De första fyra månaderna i år ströks var tionde operation samma vecka - och var fjärde om man enbart ser till icke-akuta operationer. Det finns exempel på patienter som strukits tre gånger.

– Det är lätt att det blir samma grupper som prioriteras bort hela tiden. För de individerna är det extremt jobbigt, säger Anna Warg till P4 Jämtland.

För att komma tillrätta med den höga andelen inställda operationer kommer en särskild operationssal öronmärkas för akuta operationer delar av dagen.

På det sättet behöver inte akuta fall tränga undan redan inplanerade operationer.

– Det vi förlorar är att det kanske är en sal som står tom en halv dag, men det kanske i förlängningen är bättre än hur vi har det idag, säger Anna Warg.

Varför skulle det bli bättre?

– Om du tänker för patienten. Det kanske inte kostar kirurgkliniken så mycket att en patient blir struken, men om du tänker i samhällsnytta och hur den här personen tagit ledigt och ordnat vikarie för att den ska opereras - och så blir den inte opererad. Vi gör det effektivare för individen, säger hon.

Har du råkat ut för att din operation ställts in med kort varsel? Hör av dig till P4 Jämtland (kontakta reportern nedan).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".