Eluttag med kontakt
Ingen kräm i kontakterna för många i norra delarna av Strömsunds kommun. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Elförsörjning

Hundratals strömlösa hushåll i Strömsund

Eon: Felet ligger illa till i en djup ravin
0:40 min

Fortfarande på onsdagsmorgonen saknade drygt 200 hushåll i norra Jämtland, kunder hos elbolaget Eon, ström i ledningarna.

Ett hundratal hushåll i Frostviken i Strömsunds kommun var strömlösa sedan måndagsförmiddagen och under tisdagseftermiddagen drabbades ytterligare ett hundratal abonnenter i centrala Strömsund av ett strömavbrott.

Orsaken till elavbrottet i Frostviken är kraftigt snöfall och blåst - som gjort att träd fallit över ledningarna.

Eon har förgäves försökt åtgärda problemet under tisdagen. En helikopter utrustad med sågklinga skickades till platsen men på grund av blåsten och snöfallet lyckades man inte såga bort de träd och grenar som lagt sig över ledningarna.

– Felet ligger väldigt illa till i ett område med en djup ravin som är omöjlig att ta sig till annat än till fots, säger Johan Aspegren som är informationschef på Eon Elnät.

Under tisdagseftermiddagen och kvällen arbetade elbolaget med att få ut reservkraftverk till de drabbade. Prognosen var att reservkraftverken skulle vara i drift under kvällen.

Framåt midnatt var fortfarande ungefär 500 hushåll i Strömsunds kommun utan el från nätet:

– Det finns tyvärr ännu ingen prognos för när felen kan vara åtgärdade, säger Michelle Ekman på Eons pressjour till P4 Jämtland. Det beror mycket på svår terräng och dåligt väder.

På onsdagsmorgonen var det närmare 150 hushåll i trakterna av Frostviken, Gåxjö och Strömsund som var strömlösa. Dessutom ett 80-tal hushåll i Laxsjö-området i Krokoms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".