donationssal, operationssal, Östersunds sjukhus
1 av 2
Den nya operationssalen för donationer på Östersunds sjukhus. Den står klar i december 2016. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Gunilla Widegren, vävnader, Region Jämtland/Härjedalen
2 av 2
Gunilla Widegren, vävnadssamordnare vid Region Jämtland/Härjedalen i den nya operationssalen på Östersunds sjukhus. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Sjukvård

Ny operationssal ska bana väg för donationer

I slutet av december står en ny operationssal klar på Östersunds sjukhus. Den ska bara användas för donationer av vävnader och skelettdelar.

Den nya operationssalen på Östersunds sjukhus ska bara användas för operationer där patienter ska donera vävnader och skelettdelar till den speciella benbank som bara finns i Östersund.

I dag används de vanliga operationssalarna för donationsverksamheten, vilket ofta leder till att ingrepp får ställas in när en donator finns.

Miljön i den nya operationssalen är särskilt anpassad för att uppfylla de detaljerade lagkrav som finns för vävnadsoperationer, det gäller framför allt ventilationen.

Den nya operationssalen finansieras med statliga medel som regionen har sökt och fått. Kostnaden för byggnationen är ungefär 19 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".