Man står i kavaj och skjorta står och ler.
1 av 2
Regionen vill invänta de fortsatta förhandlingarna mellan regeringen och de övriga riksdagspartierna. Christer Sivertsson (M), regionråd i Region JH, är nöjd med att frågan om folkomröstning i regionfrågan bordläggs. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
En kärra full med pärmar lämnas över
2 av 2
Region JH började förbereda an folkomröstning i regionfrågan när drygt 20 000 skrev under för en sådan. (ARKIVBILD). Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Regionfrågan

Beslut om folkomröstning om storregion skjuts på framtiden

Christer Siwertsson (M): Förhandlingar pågår fortfarande i riksdagen
0:17 min

Arbetet med en eventuell folkomröstning inom Region Jämtland Härjedalen i frågan om storregioner bordläggs till i februari.

Beskedet kom på tisdagen i samband med regionfullmäktigemötet.

– Förhandlingarna pågår fortfarande i riksdagen och vi vet inte riktigt säkert att det blir så i slutändan att Jämtland inte ska ingå i en storregion, säger Christer Siwertsson (M), regionråd.

Regeringen har tidigare kommit med besked att Jämtlands län lämnas utanför bildandet av en storregion i Norrland och Folkinitiativet Rösta om Stornorrland lades efter det på is.

Frågan om en folkomröstning om Region JH ska ingå i en eventuell norrländsk storregion är alltså ännu inte avgjord. Orsaken är att partierna inte är överens om planerna ska läggas ned helt eller inte.

Oppositionsrådet Elin Lemon (C) är kritisk till hur majoriteten skött frågan och hävdar att man gjort en kovändning i frågan under dagens möte.

– Det papper som låg på bordet var att Socialdemokraterna och Moderaterna ville avslå folkinitiativet, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".