Man med kaffekopp i handen står i kontorsrum
1 av 4
Matte- och no-läraren Björn Magnusson på Myrvikens skola håller med om de är bra att anonymisera proven. "Det är ju för att det inte ska påverka vilken som har gjort provet." Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Tjej står vid utgången från en skola
2 av 4
Niondeklassaren Kristina Berging på Svenstavik skola, hoppas att man fortsätter att rätta proven anonymt. "Betygen ska ju inte sättas beroende på vem personen är." Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Kvinna vid dator i kontorsrrum
3 av 4
"Det är ju en otrolig fortbildning för lärarna att sitta och diskutera bedömningsfrågor. Det hjälper en att förstå kunskapskraven i läroplanen", säger verksamhetsutvecklaren Charlotte Helgesson om den samrättningsmodell av nationella prov som finns i kommunen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Exteriör skolbyggnad vintertid
4 av 4
Det var efter önskemål från lärare i Bergs kommun som man inte längre har med elevernas namn på de nationella proven som man rättar. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Skola

Stor skillnad i rättning av nationella prov

Lärare: Vi ska inte påverkas av vem som har gjort provet
1:02 min

De nationella proven rättas på olika sätt i länets kommunala grundskolor. Bergs kommun är den enda kommunen där proven konsekvent anonymiseras.

Bara tre av åtta kommuner i Jämtland och Härjedalen har central samrättning av proven på sina skolor, det visar en enkätundersökning som P4 Jämtland gjort.

Nationella prov genomförs i årskurs tre, sex och nio i grundskolan. Enligt Skolverket är syftet med dem att få till en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning.

Det var efter önskemål från lärare i Bergs kommun som man inte längre har med elevernas namn på de nationella proven som man rättar. 

Det känns som att det blir mer riktigt

Vilket niondeklassaren Lova Bodin på Svenstavik skola tycker är bra.

– Det känns som att det blir mer riktigt då, säger hon.

– För lärarna känner ju ändå oss. Det här blir som att de inte har någon uppfattning innan de rättar proven.

Matte- och no-läraren Björn Magnusson på Myrvikens skola håller med om de är bra att anonymisera proven.

– Det är ju för att det inte ska påverka vilken som har gjort provet. Man har kanske med sig vissa kunskaper om eleven. Man tror att man vet att de kan till exempel, säger han.

De nationella proven har tagit mer tid och plats i skolan de senaste åren och har blivit ett stressmoment för både lärare och elever, det bekräftas i en rapport som Skolverket publicerade för några dagar sedan. Där har man följt upp lärares, rektorers och elevers uppfattningar om proven mellan åren 2003 och 2015.

I våras lämnades även en utredning om nationella prov över till regeringen. Där föreslås bland annat att proven ska digitaliseras och rättas externt på riksnivå. Vilket flera av kommunerna i P4 Jämtlands undersökning efterfrågar.

Men de är inte bara fördelar med en sådan lösning tycker verksamhetsutvecklaren Charlotte Helgesson på Bergs kommun.

– Det är ju en otrolig fortbildning för lärarna att sitta och diskutera bedömningsfrågor. Det hjälper en att förstå kunskapskraven i läroplanen, säger hon. 

I Bergs kommun har nu modellen med att samrätta och anonymisera de nationella proven utvärderats och man kommer troligen fortsätta på inslagen väg.

Niondeklassaren Kristina Berging på Svenstavik skola, hon hoppas att man fortsätter att rätta proven anonymt.

– Betygen ska ju inte sättas beroende på vem personen är.

Finns det en risk för det?

–  Ja det tror jag. Man kan anta utifrån hur en människa har skrivit så tänker man att den menar så här och så rättar man annorlunda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".