Sverigekarta med rött kryss övertänkt region med Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Karta: CartoDB
Regionfrågan

Hela Norrland lyfts ur regionreformen

Nu lyfter regeringen ut hela Norrland ur regionreformen. Orsaken är de synpunkter som kommit in på en eventuell sammanslagning.

Regeringen går nu Centerpartiet till mötes på flera av de krav som partiet ställer i förhandlingarna. Det skriver Dagens Nyheter.

Det handlar bland annat om kartlägga och analysera vilka uppgifter inom arbetsmarknad, utbildning och den del av naturvården som har närmast anknytning till regional utveckling.

Klart är att Stornorrland helt är ute ur bilden. Regeringen har lyssnat på den kritik som riktats mot reformen på regional nivå.

Enligt DN säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen står närmare de partier som vill decentralisera makt.

Ann-Marie Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen, tycker att beskedet ger regionen bättre förutsättningar jämfört med förra veckans besked där Region Jämtland Härjedalen lyftes ur.

– Vi har upparbetade former för ett samarbete oss emellan. Samtidigt är det oroande efter som den del av landet som har svårast förutsättningar ställs utanför medan starka delar blir ännu större.

Anton Nordqvist (MP), ledamot i regionstyrelsen, tycker också att regeringens beslut ger regionen bättre förutsättningar jämfört med förra veckan.

– För vår regionen är regeringens beslut inte alls bra, men det innebär ändå en lättnad. Det är tur i oturen, säger han.

Samtidigt är han övertygad om att en skattehöjning är nödvändig. Det finns ingen möjlighet att vända det ackumulerade underskottet till ett överskott utan en skattehöjning.

– Det räcker inte med att ha en budget i balans, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".