En saltbil är ute och saltar på en väg.
En saltbil saltar på en väg. Foto: Johan Nilsson / TT.
Vägsalt

Het debatt om vägsalt i länet

Trafikverket och Centerpartiet debatterar vägsalt
13 min

Henrik Sundquist, Trafikverket och Thomas Andersson (C), diskuterade vägsaltets miljöpåverkan och effektivitet vid halkbekämpning under onsdagseftermiddagen.

Debatten om vägsalt har varit het under en lång rad av år i Jämtlands län. Men frågan är om den någonsin tidigare varit så intensiv som nu, sedan Trafikverket inför den här vintern utökat saltningen av vägar i Jämtlands län på några sträckor efter E14, E45 och riksväg 87.

– De senaste vintrarna har vi haft större variation av temperatur och nederbördstyp. Då behöver vi använda salt i lite större utsträckning, säger Henrik Sundquist som är enhetschef på Trafikverket när det gäller vägunderhåll i Jämtlands och Västernorrlands län.

Men saltningen har mött kraftigt motstånd och sociala medier fylls av ilskna inlägg - till övervägande delen mot användningen av vägsalt.
En digital namninsamling för att stoppa saltningen av vägarna i Jämtlands län har samlat över 10 00 underskrifter.

Nu kastar sig också Centerpartiet in i debatten, Magnus Andersson och Thomas Andersson kräver i en motion till Östersunds kommunfullmäktige att kommunen ska bli saltfri.

Krokoms kommunalråd Maria Söderberg begär att Krokom ska vara en saltfri kommun. "Många av våra invånare har reagerar kraftigt av både trafiksäkerhetsskäl som av miljöskäl, skriver Maria Söderbergh i ett brev till Trafikverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".