Skoldusch.
Skoldusch. Foto: Nick Näslund
#skoldusch

Skolduschar ses över efter granskning

Pär Löfstrand (L): Alla ska kunna känna sig trygga
3:18 min

Flera kommuner i Jämtlands län ska kartlägga duschmiljöer på skolor efter Sveriges Radios granskning som visar att många elever avstår skolduschen.

– Vi har tagit initiativ i nämnden om att få en återrapportering med en sammanställning över hur det ser ut och hur man jobbar med miljöerna för att det ska kännas tryggt. Vill man duscha ska man kunna göra det, säger Pär Löfstrand är Liberal och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund.

Även Härjedalens kommun uppger att de tänker kartlägga hur det fungerar i miljön kring duscharna på skolan som en direkt följd av Sveriges Radios granskning.

Tryggheten i omklädningsrummen är en aktuell fråga i de andra kommunerna i länet, visar en rundringning som vi har gjort, och de flesta kommuner har sett över miljön och satt upp draperier eller gjort andra förändringar i duschmiljön.

– Vi har olika sammanställningar över den trygga lärmiljön, men det är inte riktat mot duschar. Vi vill att personal som möter eleverna ska berätta hur de upplever det här, säger Pär Löfstrand.

– Det ska vara rena miljöer, inte hygieniskt dåligt och man ska kunna känna sig trygg och därför vill vi se en sammanställning till nämnden, säger han.

I Sveriges Radios undersökning som presenterades förra veckan svarade 3 200 högstadielever på en enkät om duschvanor på skoltid.

Sex av tio elever svarade att de inte alltid duschar eller avstår helt, till exempel på grund av tidsbrist, att duscharna är för äckliga eller att man känner sig otrygg. Så här sa till exempel Tuwa Innervik på Frösön:

– Jag brukar inte duscha så ofta. Vi har väldigt korta raster och då hinner man inte. Duscharna är ofta ganska kalla och jag tycker inte om miljön där duscharna är, det är ofräscht, säger Tuwa Innervik.

Pär Löfstrand medger att han och barn- och utbildningsnämnden inte har så bra överblick av duschsituationen i skolorna i kommunen. Men nu ska kartläggningen ändra på det.

– Framför allt om vi har miljöer som är direkt olämpliga, då kan vi vidta åtgärder. När det gäller tryggheten vill vi veta hur spridd känslan av rädsla för duschutrymmen är. Det kan föranleda en pedagogisk diskussion hur man kan motarbeta obehagskänslan bland eleverna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".