Tjej står vid utgången från en skola
Niondeklassaren Kristina Berging på Svenstaviks skola känner stress av nationella prov. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Skola

Nationella prov pressar elever och lärare

Många elever och lärare tycker att nationella prov tar mer tid nu och är stressande. Något som bekräftats i en ny utredning.

– Stressen gör att man blir orolig. Det kan bli dålig sömn. Man pluggar mycket. Överpluggar. Så att man blir helt utbränd efteråt, säger niondeklassaren Kristina Berging på Svenstaviks skola.

Att de nationella proven tagit mer tid och plats i grundskolan de senaste åren och blivit ett stressmoment för både lärare och elever, beskrivs i en rapport som Skolverket publicerade den 21:a november.

Där har man följt upp lärares, rektorers och elevers uppfattningar om proven mellan åren 2003 och 2015.

Lova Bodin i Svenstavik håller med om att det känns stressande inför proven. Hon är precis på väg in och ska göra ett muntligt nationellt prov i matematik.

– Man är väldigt spänd och tycker det är väldigt allvarligt. Men det är ofta ganska normalt när man väl gör det.

Är det jobbigt?

– Det beror väl på om det är ett ämne som man har lätt för eller inte. Sedan kan det vara svårt med de muntliga också eftersom man måste svara direkt och inte kan fundera så länge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".