Mikael Skålén, lärare i Järpen.
Mikael Skålén, lärare i Järpen. Foto: Staffan Andersson/Sveriges Radio
Samhälle

Oro i Åre över gymnasieskolans framtid

Läraren: Vi ser både fördelar och nackdelar
1:33 min

Om en knapp månad tas beslut om Åre gymnasieskola ska ingå i Jämtlands Gymnasieförbund. Många föräldrar är oroliga för vad ett samgående innebär. Lärarkåren är splittrad.

Mikael Skålén är kommunombud för Lärarnas Riksförbund och lärare på Åre gymnasieskola i Järpen där man är splittrade i frågan.

– Förra gången det diskuterades, 2004 var hela lärarkåren emot. Vi tyckte vi var starka själva, och att vi inte behövde gymnasieförbundet. Nu är vi mer splittrade, säger han.

Sedan 2004 har till exempel hotell- och restaurangutbildningen förlorat sitt riksintag vilket medfört ett elevtapp. 

– Fördelarna med att gå med är att man får mer resurser och bredare utbud för eleverna, som kanske kan läsa sina inriktningar i Östersund och andra delar i Järpen. Lärarkåren kan ha ett större utbyte med kollegor i Östersund.

– Jag är själv enda läraren i företagsekonomi och skulle gärna arbeta tajtare med företagsekonomilärare i Östersund.

Samtidigt har han farhågor med ett samgående.

– Det innebär ju att vi lämnar ifrån oss beslutanderätten om vilka program som ska finnas här, till en direktion i Östersund. Tidigare har de besluten tagits i kommunhuset här bredvid, säger Mikael Skålén.

Det förs en livlig diskussion i en facebookgrupp om det eventuella samgåendet. Där uttrycker föräldrar oro över att deras barn kanske hamnar i Östersund vilket medför dyra boendekostnader bland annat. Mikael Skålén förstår den oron men tror inte att så blir fallet.

– Jag skulle vilja att det blev en öppen hearing med Åres skolpolitiker och Jämtlands Gymnasieförbund för att människor ska få ställa frågor kring ett samgående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".