Fjällmiljö sommartid
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Fjällsäkerhet

Hjälptelefoner i fjällen ringer för döva öron

Naturbevakare: Hemskt allvarligt
0:34 min

Länsstyrelsen varnar för att nödanrop i fjällen riskerar att gå obesvarade då nödtelefonerna längs med ledsystemet sällan besvaras av polisen.

Kritiken kommer från länsstyrelsens naturbevakare Alf Kjellström som är med och sköter kontrollen av hjälptelefonerna i Jämtlandsfjällen.

– Det är hemskt allvarligt eftersom folk sannolikt förväntar sig att de här ska fungera och då kan det bli allvarliga incidenter, säger han till P4 Jämtland.

Regionledningscentralen (RLC) i Umeå tog över ansvaret för hjälptelefonerna 1 juni i samband med polisens omorganisation.

Tomas Wallgren, gruppchef på RLC, menar att det handlar om en kompetensbrist och att personalen i Umeå nu ska vidareutbildas så att de kan med fjällradion.

– Vi har inte haft alla utbildade innan, säger han till P4 Jämtland.

Han menar också att det ibland är en prioriteringsfråga.

– Det händer att man ringer till polisen och inte får svar. Ibland är det så att det är väldigt mycket att göra och ett radioanrop blir liggande en stund och sedan släcks det ner och då får man ringa om och så fungerar det även från hjälptelefonerna, säger Tomas Wallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".