Skatteverket kollar upp tips om svartjobb

I många år har Skatteverket ignorerat tips om svartjobb från allmänheten. Men i flera regioner i landet kommer de nu att satsa mer på att gå igenom tipsen.

Här i länet utreds ungefär två tredjedelar av de tips om svartjobb som kommer in till Skattemyndigheten. Men hur många som jobbar svart kan man inte veta, säger Sten Fannberg som är regionskattechef i länet.
- Jag tror ju definitivt inte att det är mer vanligt i ett län som Jämtland än i andra län, kanske snarare åt andra hållet, säger han.
   Svartjobbet kan bestå av allt från jordgubbsplockning till säsongsarbete i fjällen under turistsäsong, säger Sten Fannberg.
   Men det som skattemyndigheten ser allvarligast på är mer organiserat fusk inom till exempel byggbranschen, när underentreprenörer bjuder under andra eftersom de planerar att strunta i skatten. Därför brukar skattemyndigheten göra överenskommelser med huvudentreprenörer om att stävja fusket. Man kollar att alla inblandade företag är vita.
   Tips om svartjobb får skattemyndigheten via brev och telefon, ofta från allmänheten. Och tipsen ökar i dåliga tider. Av 60 tips leder cirka 40 till utredning.
   Svartjobb har undanhållit statskassan ungefär 100 miljarder kronor i skatteinkomster. Och det är ett stort problem menar Sten Fannberg. Men det största är mer ideologiskt:
- Det största problemet är ju att trovärdigheten för skattesystemet urholkas ju om människor ser att det går att jobba svart utan att det händer någonting, säger han.