kvinna blont långt hår
Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Förldraskap

Flaskmatardagen lyfter tabubelagt ämne

BVC-sköterska: Det är känsligt
8:13 min

Amning och flaskmatning debatteras ständigt. Många vill inte visa att de flaskmatar, säger BVC-sköterskan Anne Hemborg.

I dag den 28 november är det flaskmatardagen. Det är Föreningen Flaskmatning i Sverige som har instiftat denna dag för att synliggöra att det finns alternativ till att amma sitt barn.

För många föräldrar blir det en chock att amningen inte fungerar direkt, berättar Anne Hemborg, BVC-sköterska på Barnavårdscentralen i Lit. Samtidigt så finns det flera som väljer att inte amma och då gäller det att ge mamman mer stöd och hjälp.

– Modersmjölkersättningen är det näst bästa och det viktigaste är ändå att mamman mår bra, för då mår även barnet bra, förklarar Anne för P4 Jämtland.

Föreningen Flaskmatning i Sverige skriver på sin hemsida: "Kvinnor som inte ammar ska inte utsättas för trakasserier från sjukvården eller omgivningen."  Barnmorskan Anne bekräftar att det är ett väldigt känsligt ämne och att det är viktigt att stötta mamman. Anne försöker pejla av läget och försöka lista ut om mamman verkligen vill lägga ned amningen eller behöver hjälp.

– Ena stunden vill man fortsätta till varje pris och nästa sekund så gråter man och tycker det är jättejobbigt, beskriver Anne som är barnmorska på BVC i Lit.

Anne anser att detta är ett ständigt återkommande debattämne.  Mamman kan känna att det är svårt att amma i offentliga miljöer, men det kan även kännas så för de som flaskmatar. Mammorna är inte så snälla mot varandra och tävlar ibland mot varandra, förklarar Anne.

Även bvc:s frågor om amning kan kännas stressande tror Anne. Varje år lämnas det in statistik som berättar hur länge man ammat och WHO har ett koncept för hela världen att man ska amma i första hand de sex första månaderna och sedan behövs tillskott av t ex barnmatspureér.

– Det väsentligaste är att barnet växer och ibland kan det vara känsligt när BVC-sköterskan ser att amningen inte räcker till för att barnet ska växa, understryker Anne Hemborg, BVC-sköterska på Barnavårdscentralen i Lit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".